EL GUST PEL SILENCI
La poesia no és una forma d’expressió estrictament racional, sinó que exigeix una càrrega d’intuïció i reflexió molt necessària per a aprofundir en el coneixement d’un mateix. Miquel Martí i Pol va escriure sobre els beneficis de la poesia que, segons ell, es podrien resumir en aquests quatre punts:1. Permet recuperar el gust pel silenci en un món desordenat i sorollós.
2. Torna a fer sentir el gust per la paraula en un món terriblement mediatitzat.
3. Restitueix el gust per la intimitat en un món incert i vulnerable.
4. Permet reafirmar el gust per la lliure reflexió al món del pensament únic.
I el poeta va afegir: La poesia és un terreny propici a la investigació sobre un mateix i al coneixement dels altres.
Martí i Pol parlava de poesia però tot acte creatiu, ja sigui en prosa o en vers, en pintura o escultura, necessita del silenci i del plaer de trobar-se amb un mateix.
En un moment en què les noves tecnologies ens arrosseguen a velocitats vertiginoses, trobar un espai de temps per reflexionar, per escriure, per llegir, per gaudir del silenci i escoltar-nos a nosaltres mateixos, és difícil. Aconseguir aquest espai de temps és important per saber trobar la nostra identitat, per saber qui som, on som i amb qui som. Els contes i els poemes que els alumnes han escrit a classe o a casa han ajudat i han contribuït, sense dubte, a la recuperació d’aquest espai de temps.
I no només es recupera un espai de temps sinó que s’ajuda a recuperar la força de la paraula, a donar-li la categoria i l’entitat que té, en un temps en què les paraules ens venen dites.
És cert que escriure no és fàcil i també és cert que tots tenim coses per explicar. Saber reproduir allò que sentim o allò que imaginem requereix un esforç: trobar les paraules justes, rellegir, revisar, comprovar..., i de vegades ens satisfà i d’altres no. Finalment, compartim aquest esforç i donem a llegir les nostres paraules als companys, als amics, als mestres i als pares, perquè de ben segur, ells sabran copsar, darrera les paraules cisellades, allò que hi ha de nosaltres.
Aquest recull de poemes i contes és una prova ben clara que darrera les belles paraules s’ha trobat un espai de temps per recuperar el silenci que tant ens manca, s’ha donat sentit a les paraules ben dites i s’ha fet amb l’esforç i la il•lusió de compartir. Tot plegat dignifica l’acte creatiu i dóna veritable sentit als Jocs Florals, nascuts amb la finalitat de potenciar la creació literària en la nostra llengua.
Sílvia Caballeria i Ferrer
Coautora amb Carme Codina i Contijoch de Contes Populars Catalans i Contes retrobats
MANTENIDORS DEL CONSISTORI
Sílvia Caballeria i Ferrer escriptora coautora amb Carme Codina i Contijoch de « Contes Populars Catalans i Contes retrobats »
Marina Mascarella i Vilageliu professora de l’escola d’Arts plàstiques
Tino Peralbo i Ambròs pare de 6è
Gemma Carretero i Verdaguer exalumna
Nil Pérez i Ortiz alumne de 6è
Cati Erra i Dalmau mestra de l’escola
Laura Soler i Valls mestra de l’escola
PREMIS:
- PREMIS VIOLA
- PREMIS ENGLANTINA
- PREMIS FLOR NATURAL
- PREMI MENCIÓ ESPECIAL
- PREMIS CLAVELLINA
- PREMI PORTADA:
Visita l'àbum fotogràfic de la diada